Evolució del SARS-CoV2 a les aigües residuals

El laboratori d’EMATSA controla l’evolució del SARS-CoV2 a les aigües residuals de l’àmbit de Tarragona

EMATSA, en col·laboració amb el Departament de Salut de Tarragona ha posat en marxa un sistema d’alerta per detectar i quantificar la presència del SARS-CoV-2 a les aigües residuals de la depuradora procedents de Tarragona, La Canonja, Els Pallaresos i Constantí a partir d’analítiques i que podria servir per detectar brots i actuar en conseqüència. Aquest seguiment es va iniciar a finals d’abril de 2020 i està essent una eina important de control de l’evolució primerenca de la Covid en la demarcació.

El laboratori, que és capaç de detectar i quantificar el virus en aigües residuals, està fent seguiment també d’altres poblacions i instal·lacions arreu de Tarragona. Els nostres tècnics recullen mostres d’aigües residuals, que poden contenir restes de material genètic, una vegada processades les aigües s’analitzen amb tècniques de PCR que busquen diverses seqüències concretes de material genòmic propi del virus. Recentment s’ha pogut constatar la presència de la variant britànica del virus.

EMATSA participa en dues iniciatives de referència d’àmbit internacional que comparteixen un mateix objectiu: impulsar un mètode consensuat de mostreig i anàlisi per detectar i quantificar la presència de restes de material genètic del virus al clavegueram amb la finalitat d’establir un sistema expert d’alerta primerenca.