Presa de mostra del Laboratori en una piscina

EL LABORATORI PARTICIPA AL XVI CONGRÉS DE SALUT AMBIENTAL

El Laboratori d’Ematsa, en col·laboració amb el Laboratori d’Agbar, ha participat en un estudi impulsat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya pel control de les piscines d’ús públic de la Costa Daurada.

La iniciativa del Departament de Salut es va dur a terme arran de diverses denúncies presentades els anys 2017 i 2018 per turistes del Regne Unit per casos de criptosporidiosis (una gastroenteritis aguda deguda a la contaminació pel protozou parasitari Cryptosporidium spp.) que associaven a la seva estada en establiments turístics de la Costa Daurada.

Presa de mostra del Laboratori en una piscina

L’estudi en què va participar el Laboratori es va realitzar l’any 2019 en 20 piscines d’un total de 17 establiments de la zona. El Laboratori d’Ematsa va dur a terme la presa de mostres mentre que la determinació de Cryptosporidium va ser efectuada al Laboratori d’Agbar a Collblanc.

Els resultats obtinguts, que van confirmar la presència del paràsit en 4 de les piscines mostrejades, s’han presentat en el XVI Congreso Español de Salud Ambiental celebrat a Madrid aquest mes de maig i han servit per posar de manifest la necessitat d’establir programes de vigilància i control d’aquest paràsit en piscines, així com de preparar protocols de formació als encarregats del manteniment i d’informació als usuaris.

Arran d’aquest estudi, el Laboratori ha posat en marxa i acreditat el procediment d’anàlisi per a la determinació de Cryptosporidium. Un nou mètode que s’incorpora a l’oferta de serveis del Laboratori i que, presumiblement, cobrarà més importància a partir de la publicació del nou Reial decret d’aigua consum humà que entrarà en vigor el 2023.